You are currently viewing Από Χαράλαμπο Κ.

Από Χαράλαμπο Κ.

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας, εύχομαι κάθε επιτυχία! Παραθέτω ακολούθως κάποιες σύντομες σκέψεις σχετικά με την προσπάθεια μετασχηματισμου του ΠΑΣΟΚ στη βάση ενός υγιούς αξιακου συστήματος.

Το πολιτικό σύστημα στη μεταπολιτευτικη Ελλάδα διαμορφώθηκε μέσα από την δράση των κομμάτων. Ο μετασχηματισμος του κρατικού μηχανισμού έδωσε νέα μορφή και χαρακτήρα στην ίδια την κοινωνική ζωή του τόπου.
Βασικές αρνητικές πτυχές αυτής της ιδιόμορφης κοινωνικής αναπροσαρμογης ήταν η εμπορευματοποίηση και κατόπιν ο εκχρηματισμός παραγωγής και κατανάλωσης , η βαθμιαία απομάκρυνση απο τη συμμετοχική πολιτική δραστηριοποιηση και η εμπέδωση της πελατειακής σχέσης, η υποπαραγωγικότητα, η γιγαντωση του Δημοσίου, η ελάττωση της βιομηχανικής παραγωγής, ο υπερβολικός δανεισμός, ο ιδεολογικός αποπροσανατολισμος παράλληλα με την υποβάθμιση της αξιοκρατίας και η χαοτική κατάσταση με τις συνεχόμενες αλλαγές στο χώρο της Παιδείας.
Αντίθετα,προς τη θετική κατεύθυνση λογίζεται η σταθεροποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος, η κατοχύρωση των συνταγματικών ελευθεριών και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου(όσο επιπλαστη κι αν ήταν λόγω δανεισμού).
Δυστυχώς,θεμελιώδεις αξίες στην Ελλάδα των τελευταίων 40 ετων κατέληξαν να είναι ο υπερκαταναλωτισμός κι ο εύκολος πλουτισμός.
Η ελληνική εικόνα της αστικής τάξης ,βασιζόμενη σε μια ετεροκλητη και χαλαρή ομαδοποίηση αξιών-αναγκών σφυρηλατηθηκε με βάση μια καθαρά χρηματιστικη αντίληψη, στερουμενη τη δυνατότητα γέννησης πολιτικών ή πνευματικών αξιακων δομών-στηριγμάτων.Ως εκ τούτου στερήθηκε μίας διακριτης κοινωνικής ταυτότητας και μίας (καλώς εννοουμενης) επαναστατικής δύναμης αλλαγής με αποτέλεσμα την ιδεολογική της ένδεια.
Αν εξαιρέσουμε περιπτώσεις επαναστατικής ανατροπής, ο μετασχηματισμος μιας κοινωνίας εξαρτάται απο το πολιτικό σύστημα και τη δυναμική του ισορροπία με τις πλειοψηφικες τασεις σε μια σύγχρονη Κοινωνία Πολιτών. Δυστυχώς στη δική μας περίπτωση αυτή η μετατροπή είχε αρνητικό πρόσημο .Μια παραγωγική κοινωνία μετασχηματιστηκε σε μια καταναλωτική κοινωνια.
Η απαρχή της οικονομικής κρίσης αποτελεσε “Τέλος Εποχής” για μια αυταπατουμενη ευημερουσα ελληνική κοινωνία .Η επιβίωση καθίσταται κύριος άξονας κοινωνικού προσανατολισμου,προηγούμενη κάθε τύπου εργασιακού,πνευματικού ή πολιτικού αναπροσδιορισμου.
Η “εμπειρία” πάνω στην οποία βασίστηκε η κοινωνία μας για να ρυθμίσει και να οργανώσει τη δομή και τη λειτουργία της γκρεμίστηκε.Το πολιτικό σύστημα αποσυντεθηκε,ο κρατικός δανεισμός έπαψε, το τραπεζικό σύστημα δέχθηκε πολλαπλές δονήσεις (με αντίκτυπο στον ιδιωτικό δανεισμό) και η αγορά δείχνει να ψάχνει ακόμα το βηματισμό της ειδικά σε συνθήκες Πανδημίας.Η πρόταση για ενα νέο αξιακο σύστημα δεν ειναι απλά αναγκαία,ειναι επιτακτική.Οι αξίες μιας κοινωνίας αποτελούν τη βαση ενός πολιτισμού .Τα προβλήματα της κοινωνίας μας (θεσμικά,οικονομικά,κοινωνικά) αναπόφευκτα αναζητούν λύσεις στο αξιακο μας ιδεώδες,ειδικά σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης.
Ένα αξιακο σύστημα βασιζόμενο σε μια μηδενιστικη,συγκρουσιακη πολιτική κουλτούρα και στάση ζωής ,νομοτελειακα είναι καταδικασμενο σε αποτυχία.Αντιθετα,ένα σύστημα αξιών που θα διέπει τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος με όραμα την επίλυση των αντιπαραθεσεων,τη συναίνεση,τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο ,την αξιοκρατία ,την εξωστρέφεια,φαντάζει ικανό να οδηγήσει τη χώρα στις προκλήσεις της νέας εποχής.Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν σύμφωνη και με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας εντός της ΕΕ,ως ένας βασικός άξονας στήριξης μιας Ένωσης-Τάξης Αξιών και όχι Τάξης Αγοράς.Τα κόμματα ως φορείς πολιτικής φέρουν και την πολιτική ευθύνη για την καθαρότητα των νοηματων που εξαγγελουν και πρεσβευουν όπως και την ευθύνη για την ειλικρίνεια στην ερμηνεία και την εφαρμογή τους.
Ο μετασχηματισμος και η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ περνά λοιπόν μέσα από τον αναπροσδιορισμο του πολιτικού αξιακου συστήματος όπως αυτός διαμορφώνεται στη συνείδηση των πολιτών.Οι αξίες οφείλουν να έχουν κοινή αποδοχή και να επιβραβευονται. Οι νέοι μας πρέπει να κληρονομησουν έναν κόσμο χωρίς ερωτηματικά,αμφιβολίες και αποπροσανατολισμους.Οι αξίες διδάσκονται αλλά στην πραγματικότητα βιωνονται.Ειναι η ρεαλιστική βιωματική εμπειρία που τις μετασχηματιζει σε στάση ζωής και πρακτικές κοινωνικής συμπεριφοράς. Είναι αυτό το πλέγμα αξιών που προσδοκούμε να διαποτισει το νέο πολιτικό σκηνικό μέσα από την εξέλιξη του Κινήματος μας ,ούτως ώστε να διαμορφώσει τελικά την ίδια μας τη ζωή.